Medlem av Norgeseliten logo

  1. Forside
  2. Bedrift
  3. Belysningskrav og funksjon
  1. Forside
  2. Bedrift
  3. Belysningskrav og funksjon

Man kan faktisk få bedre lys for mindre penger. Investeringer i energisparende nye belysningsanlegg gir både store besparelser for driften og bedrer belysningen.

Er belysningsanlegget tilpasset ditt behov? Eller er det ikke foretatt endringer siden firmaet flyttet inn i lokalene? Behov for belysning endrer seg over tid. Arbeidsoppgavene endrer seg ofte og med dette krav til belysning.

Dårlig belysning ødelegger ikke øynene, i motsetning til støy, som kan gi varige hørselsskader. Dårlig eller utilstrekkelig arbeidslys er derimot ofte indirekte årsak til en rekke sjenerende forhold som hodepine, vondt i nakke eller skuldre, tretthet, synsbesvær og dårlig utført arbeid.

Nye LED-lyskilder

Se hvordan LED-belysning skiller kontorer fra hverandre, forskjønner utendørsområder og gir energibesparende belysningsløsninger for hoteller.

 

LED-løsninger for butikk

I dag har det å handle blitt en opplevelse. Og belysning spiller en viktig rolle med tanke på å skape den opplevelsen, enten det er i en liten, trendy boutique, eller på et stort kjøpesenter. LED-løsninger er som skapt for butikker. De kan skape en lang rekke effekter – dramatiske, spennende og innbydende – som bidrar til å forbedre den totale butikkopplevelsen. De kan fremheve et produkt, skape spenning og interesse, men også reflektere stemninger, noe som bidrar til å skape et perfekt miljø for butikkopplevelsen.

LED-belysningssystemer er så fleksible at ett enkelt belysningssystem kan trylle frem et nesten ubegrenset antall effekter, stemninger og atmosfærer. Takket være LED-lyskildenes svært lange levetid og høye energieffektivitet kan man oppnå betydelige kostnadsbesparelser. Og fordi man ikke fysisk trenger å tilpasse belysningen, slipper kundene å bli forstyrret. Med dette følger både en økning i salget og en stor reduksjon i kostnadene.

StylID-LED-spot

LED-løsninger for kontor

Filosofien bak kontorbelysning var tidligere å sørge for et jevnt, gjennomgående belysningsnivå. Men i dag blir man stadig mer bevisst på at effektiviteten kan forbedres betraktelig hvis belysningen gjøres mer balansert, gjennom å tilpasse den til de ulike funksjonene. Gjenskinn i dataskjermer kan virke trettende gjennom en lang dag, og når konsentrasjonen faller, gjør effektiviteten det samme.

LED-baserte belysningsløsninger gir ikke bare økt fleksibilitet og anvendelighet, de kan blant annet også endre seg i samsvar med tidspunktet på dagen. Dette gir de ansatte økt komfort på jobben, og bidrar til å stimulere arbeidsinnsatsen deres. I tillegg gir LED-løsninger store reduksjoner i energi- og vedlikeholdskostnadene.

 

Løsninger kontor

LED-løsninger for hotell

Belysning av hoteller og restauranter er kompliserte saker. Hoteller må for eksempel ha belysning hele døgnet på enkelte steder, for eksempel i korridorer, vestibyler eller resepsjoner. Samtidig må belysningen også være justerbar, da den må kunne skape en lang rekke stemninger for å gjøre at gjestene føler seg velkomne, trygge og komfortable.

LED-løsninger kan få gjestene til å føle seg som hjemme. Og samtidig gir de enorme besparelser i form av energi- og vedlikeholdskostnader. LED-løsninger kan skape en lang rekke stemninger i stadig endring, hvor hver stemningstype er skreddersydd for et bestemt bruksområde. Og like viktig for brukerne er det lave vedlikeholdsnivået slike systemer har.

 

LED-løsninger for hotell

LED for utendørsområder

Kravene til urban belysning er i endring. Det handler ikke lenger bare om å sørge for nok lys til å sikre trygghet og god sikt i byer og tettsteder. I dag blir belysning i større og større grad brukt til å skape nattlige omgivelser hvor byen tar på seg en ny identitet. På denne måten kan innbyggerne få et nytt og bedre forhold til byen sin.

LED-lyskilder er en overlegen løsning for å lyse opp urbane miljøer på en spennende og praktisk måte. De er svært anvendelige, og gjør det mulig for designere å gå bort fra gammeldags, statisk belysning og begynne å skape fleksible stemninger. Disse stemningene kan for eksempel endre seg etter været eller årstiden, og bidra til å skape ekstra fargerike offentlige høytidsdager. Og alt dette med et energiforbruk som bare er en brøkdel av det som kreves av tradisjonell belysningsteknikk.

Tilpass belysningsanlegget

Har du tenkt på at alderen til dine ansatte er retningsgivende for hvor mye lys de trenger på arbeidsplassen?

Allerede når vi er 40-45 år så vil alderen påvirke synet vårt slik at vi ser dårligere. En 60 åring trenger dobbelt så mye lys som en 40 åring. Videre vil rommets refleksjon ha stor betydning for hvor stor lysstyrke du skal ha. Lyse vegger krever mindre enn mørke vegger. Lyset måles ofte i luxverdi og nedenfor finnes en tabell med de luxnivåene som anbefales for ulike typer arbeidsoppgaver.

Tabellen gir en oversikt over anbefalt lysstyrke.

Rom, og hva slags arbeideLuxverdi. Vanlige forutsetninger
Lokaler man sjelden brukerFra 75-300
Tilfeldig arbeid f.eks arkiv300
Resepsjon, vanlig produksjon300
Bruk av maskiner, kontorarbeid500
Kontroll av maskiner med høy hastighet750
Fargekontroll, laboratorier og verksteder1000

This site uses cookies. For more information click here.